Mohawk College Fennell Campus Student Residence

Location
Hamilton, Ontario

Client
Campus Living Centres

Date
2016 to ongoing

Overview

SvN provided architectural services for the design of a new 150-bed student residence building, as well as renovations to the existing residence building at Fennell Campus. The new student residence is a component of a larger master plan for the Fennell Campus. In addition to additional beds and amenity spaces, the new design will provide a student commons between the existing residence and new residence building, providing an enhanced pedestrian linkage to the campus.

The new student residence building is proposed to be located directly south of the existing student residence. In addition to providing proximity to the food services located on the ground floor of the existing building, this location provides the opportunity to create a new pedestrian focused student commons. The proposed residence suites are similar to those in the existing facility, consisting of two-bedroom suites with shared washroom and kitchenettes. The new residence provides improved study lounges throughout the building. Each floor has a total of 1,000 square feet of common space comprised of lounges, quiet study rooms and group study rooms. Study rooms feature large windows and direct access to a balcony. The ground floor of the residence acts as the social heart of the building, with a large lounge and games room occupying one half of the ground floor, and laundry room, multi faith room, meeting rooms and reception occupying the other half. All of these amenity spaces have views and access to the landscaped commons.

In addition to the new residence building, a number of smaller renovations to the existing residence building will help enhance common spaces and the overall student experience. Three renovated common spaces will be introduced on each floor. Envisioned as a mix of quiet study, group study and group social spaces, these rooms will provide much needed student spaces. Glazed screens and whiteboards in group study rooms provide surfaces for brainstorming and writing.

The 15,000 square foot convention centre is equipped with six large conference rooms. Conference rooms are equipped with movable partitions, allowing for a number of different configurations such as a large 8,000 square foot ballroom. Also featured in the conference facility are six meeting rooms with seating for up to twelve. Directly adjacent to these rooms are four smaller breakout rooms. In addition to providing a front door to the facility to the south of the building, separate from the student residence, the new conference centre creates a vital connection with the athletic centre through a pedestrian friendly frontage composed of a generous roof overhang, seating and landscaped elements.

Share this:

Expertise

Our firm has set a new standard for sustainability in Canadian institutional architecture, integrating passive energy systems, low-emission materials, and resilient building strategies into the design of lecture halls, classrooms, labs, offices, recreation facilities and student residences. Working within changing urban contexts, our adaptable designs allow for flexibility in program and building use over time. Seminal projects include York University’s Computer Science Building and the student residences for Ryerson’s downtown Toronto campus.